mod_jvcounter mod_jvcounter mod_jvcounter mod_jvcounter mod_jvcounter mod_jvcounter
1

Sukunimestä

sukunimiToiviainen ei kuulune kaikkein vanhimpien sukunimien joukkoon. Vanha se silti on, ilmeisesti keskiajan lopulta. Uuden ajan alettua Lapista 1500-luvulla tehdyt merkinnät henkilönimestä Toivia ja sen muunnoksista eivät johtaneet sukunimen Toiviainen syntymiseen siellä. Sitä vastoin sukunimeltään Toiviaisia asui samalla vuosisadalla ainakin Viipurin Karjalassa (Viipuri, Jääski, Ruokolahti) ja Savossa (Mikkeli, Sääminki, Jännevirta).

Vuosisadan lopun Toiviaisista on Laatokan Karjalassa vain kaksi merkintää, mutta seuraavalla vuosisadalla - nimien selkiintymisen ja tilastojen tehostumisen myötä - heitä asui Hiitolan, Kurkijoen ja Jaakkiman pitäjissä useita kymmeniä perheitä. Niinpä Toiviais-tutkijat pitävät sukuaan laatokankarjalaisena.

Toiviaiset hävisivät aikanaan Savosta, mutta jättivät itsestään muiston muutamina paikanniminä: Toiviaisen järvi, Tuli-Toiviainen (järvi) ja Toiviaiskylä Kiuruvedellä sekä Toiviaisenmäki, Iso Toiviainen ja Pieni Toiviainen-nimiset lammet Suur-Savossa.

Sukunimen kirjoitusmuotoja vanhoissa asiakirjoissa

1468 Toifuan, 1544 Toiffuo,1592 toiffuiainen,1597 Toijwiainen, 1645 Toiwiainen,1720 Tåifviain,1721 Toifwia, 1744 Thoiwiain, 1746 Toiwjain ja 1754 Tåiwijain jne.